Over bovenstaande foto: Mijn uitdrukking staat hier op een mengsel van geïrriteerdheid en bezorgdheid. Ik ben geïrriteerd met het vuurwerk wat momenteel illegaal wordt afgestoken en bezorgd over Sheriff. Zij is op mijn schoot geklommen en dicht tegen mij aangekropen. Zij heeft haar kop op mijn knie neergelegd en kijkt ondertussen met een licht panische blik voor zich uit. Haar ogen staan wijd open, je ziet het wit rond haar ogen, haar oren staan naar achteren, haar pupillen zijn vergroot, er staat een frons op haar voorhoofd. Allemaal aanwijzingen die duiden op angst.

Tja…het is 30 december. Buiten dwalen er al dagen mensen rond die kikken op explosies en flitsen, maar vooral op de hardste knallen. Wat kan ik hier aan doen?
Aan het feit dat er vuurwerk afgestoken wordt niets, dat is een politieke kwestie waar alleen de overheid iets aan kan doen. Ik hoop zelf natuurlijk heel erg op een particulier vuurwerkverbod, maar meer kan ik niet doen. Wat kan ik doen om het voor Sheriff aangenamer te maken?
Dit is mijn to do list:

*Creëer een plek in huis waar de hond zo veel mogelijk comfort, vertrouwen en veiligheid aangeboden krijgt.
Op deze plek wordt ze nooit verstoord en hier krijgt ze al het lekkers en leuks aangeboden. De kluifjes, de gevulde kongs, de gevulde honden-voer-puzzels, al haar speeltjes, etc. Zo koppelt zij een positief en hopelijk ook een veilig gevoel aan deze plek. Deze plek is altijd toegankelijk en open voor gebruik op eigen initiatief.

*De eerste sporadische knallen alvast ‘leuk’ maken.
Wanneer het nog relatief rustig is, dan grijp ik elke sporadische knal of hard geluid aan om een feestje te bouwen. Knal=jeej, koekje of spelen. Dit doe ik het hele jaar door al (want in mijn buurt wordt het hele jaar door wel sporadisch vuurwerk afgestoken) en dat heeft op die knallen zeker al een geweldig effect. Ze kijkt hier niet meer van op. Pas als de jaarwisseling nadert, dan wordt het haar te veel.

*Ga aan de slag met het oefenen van leuke zoekspelletjes en het aanleren van hondenpuzzels.
Denk niet dat een hond meteen kan puzzelen, ga dit oefenen. Zo ga je samen uitzoeken hoe je het lekkers kan vinden. Dit vergroot haar zelfvertrouwen en versterkt onze band. Ook kan het bijdragen aan het uitvoeren van puzzels ter afleiding tijdens de luidste knallen. Puzzels, kluiven, voertjes zoeken, elke afleiding is welkom, maar dan moet de hond hier wel voor open staan. Wanneer de angst heel groot is, zal een hond helaas niet willen puzzelen of eten.

*Moet je naar buiten, doe dan de check, check, dubbel-aanlijn-check!
Een tuig met penning waar ze niet uit kan ontsnappen, een halsband met extra penning. Ze is gechipt en haar chipgegevens kloppen. De lijn wordt eerst flink om de pols gebonden en we houden de lijn met twee handen vast. (je zou eventueel nog dubbel kunnen aanlijnen, zowel aan de halsband als aan het tuig) De lijn tussen mij en de hond houd ik zo veel mogelijk slap (niet kort, niet strak), maar toch ben ik achterin mijn hoofd wel voorbereid op het feit dat ze plots in vluchtmodus zou kunnen schieten en dan mag ze NIET losraken. In de wijk gaan we alleen naar buiten voor de behoeftes, daarna zo snel mogelijk weer naar binnen. Bij angstig of vluchtgedrag gaan we ook zo snel mogelijk weer naar binnen.

*Ik blijf thuis!
Jammer, maar ik kan niet naar mijn vrienden en ik kan niet naar de feestjes. Mijn hond heeft mij nodig wanneer ze bang is. Als ik haar alleen zou laten dan is dat niet alleen vele malen stressvoller voor haar, het zou ook een perfect recept kunnen zijn voor het ontwikkelen van verlatingsangst.

*Doe er alles aan om het vuurwerkfenomeen te dempen.
De gordijnen gaan dicht, de muziek of TV gaat iets harder aan dan normaal en wij reageren zelf op geen enkele knal. We maken er eigenlijk een zo normaal mogelijke avond van en gaan niet hyper lopen doen wanneer de klok 12 uur slaat.

*Bied steun!
Dit is zo belangrijk: een angstige hond die steun zoekt, bied je steun. Dat betekent dat ze dicht tegen mij aan mag kruipen als dat haar nodig lijkt. Ze mag op schoot als ze aangeeft dat ze hier behoefte aan heeft. Ik beantwoord haar vraag naar steun positief met rust, vertrouwen en zachte massage. Ik ga haar niet overdreven lopen vertroetelen en doen alsof het allemaal heel erg is, nee, ik blijf zelf neutraal, haal rustig adem en spreek haar rustig toe. Steun bieden is iets anders dan het gedrag actief belonen. Daarbij is het goed om te weten dat je angst niet kunt belonen. Voor wie meer wil lezen over angst klik hier.

*Zoek professionele hulp om je hond te laten behandelen voor fonofobie.
Op dit moment ben ik zelf gedragstherapeut in opleiding, dus ik heb waarschijnlijk meer kennis dan een gemiddelde hondenliefhebber, maar dat maakt mij nog geen professional. Wij hebben voor Sheriff de hulp ingeschakeld van een veterinaire gedragsdeskundige en ontvangen inmiddels deskundige begeleiding. Ook kan ik advies vragen bij gediplomeerde gedragstherapeuten.

Volgend jaar gaan wij met Sheriff aan de slag met een behandelplan voor fonofobie. Dit is iets waar je zeer op tijd mee moet beginnen. In december ben je dus te laat.

Op de Engelse website, Dog Trust, bieden specialisten geluidsopnamen aan ter download die perfect schijnen te werken bij een behandelplan. Het is gratis beschikbaar. Klik hier

Via deze link (klik hier) kun je ook het bijbehorende boekje downloaden met aanvullende informatie.

Hier staat onder andere uitgelegd dat je bij het afspelen van het speciaal geselecteerde geluidsmateriaal, de speakers bij je ramen zal moeten installeren. De hond mag niet doorhebben dat jij het aan of uitzet, dit om het zo ‘echt’ mogelijk te laten lijken. Met behulp van systematische desensitisatie (je begint dan op een zeer zacht volume en kan pas harder wanneer de hond geen stress-signalen laat zien) en counter conditionering (het losmaken van de koppeling geluid=eng en het aanmaken van de koppeling geluid=leuk en fijn). Hiermee zullen we zeer waarschijnlijk vanaf februari aan de slag gaan.

Ik wens iedereen een hele fijne jaarwisseling en ik hoop volgend jaar een positievere foto te kunnen plaatsen!! 🙂